U trendu

Japan: Odobren lek baricitinib za lečenje kovida 19

TOKIO – Ekspertski savet Ministarstva za zdravlje i rad Japana odobrilo je upotrebu leka “baricitinib” za lečenje kovida-19.

Reč je o pilulama koje proizvodi američka kompanija Eli Lily, a koje se koriste za lečenje reumatoidnog artritisa.

Japanska novinska agencija Kjodo objavila je da je kompanija zatražila dozvolu za upotrebu leka još u decembru, a da bi se te pilule u upotrebi za lečenje od infekcije izazvane korona virusom u Japanu mogle naći već narednog meseca.

Za to će biti potrebno i formalno odobrenje japanske vlade, prenosi Anadolija.

Pilule “baricitinib” dobile su dozvolu i u SAD, a koriste se kao dodatak antiviralnoj terapiji lekom “remdesivir”.

Japanska vlada do sada je za lečenje kovda-19 odobrila korišćenje lekova “remdesivir” i steroidni „deksametazon“.

U Japanu je danas registrovano više od 5.500 novih slučajeva korona virusa, najviše u jednom danu u poslednja tri meseca.

Japanski premijer Jošihide Suga objavio je odluku o uvođenju vanrednog stanja za prefekture Tokio, Osaku, Kjoto i Hjogo, koja će biti na snazi od 25. aprila do 11. maja.

To je treće vanredno stanje za region Tokija i tri zapadne prefekture u nadi da će to pomoći u zaustavljanju ponovnog brzog širenja korona virusa uoči Olimpijskih igara u julu.

Proglašenje trećeg vanrednog stanja od pocetka pandemije je usledilo samo mesec dana po okončanju prethodnog vanrednog stanja u području Tokija.

U okviru najnovijih mera, dogovoreno je privremeno zatvaranje barova, šoping centara, zabavnih parkova, pozorišta i muzeja.

Škole će ostati otvorene, ali se od univerziteta traži da se vrate na onlajn nastavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.