U trendu

Japan: Počela kampanja za izbor naslednika premijera Suge

TOKIO – Izborna kampanja za rukovodstvo vladajuće stranke u Japanu i izbor naslednika premijera Jošihide Suge zvanično je danas počela, a četiri poslanika veterana nadmeću se za čelnu poziciju obećavajući efikasniju borbu protiv koronavirusa, suočavanje sa sve odlučnijom Kinom i drugim izazovima sa kojima se bori japansko društvo.
U oštroj predizbornoj trci u japanskoj Liberalno-demokratskoj partiji (LDP) pred unutarstranačko glasanje zakazano za 29. septembar ministar za vakcinaciju Taro Kono, reformistički nastrojeni konzervativac koji se u prošlosti suprotstavljao nuklearnoj energiji i uvođenju skupog sistema raketne odbrane, smatra se glavnim favoritom, prenosi agencija Kjodo.
Kandidati za čelnu poziciju u stranci su i bivši ministar inostranih poslova Fumio Kišida, bivša ministarka komunikacija Sanae Takaiči i Seiko Noda, vd. izvršne generalne sekretarke LDP.
To je prvi put od osnivanja LDP 1955. godine da se više žena kandidovalo na stranačkim predsedničkim izborima.
Pobednik trke postaće i premijer Japana jer koalicija predvođena LDP kontroliše oba doma japanskog parlamenta.

Suga je ranije ovog meseca najavio ostavku jer je javna podrška njegovoj vladi doživela novi pad zbog nezadovoljstva njegovim odgovorom na epidemiju korona virusa.
Mlađi, manje uticajni poslanici podržavaju 58-godišnjeg Konoa koji vodi u anketama za Suginog naslednika na mestu premijera i popularnog ministra pokušavaju da isture u prvi plan uoči opštih izbora za Predstavnički dom ove jeseni, tj. za Dom odbornika sledećeg leta.

Kono je takođe dobio podršku Šigeru Išibe, popularnog bivšeg ministra odbrane koji je odlučio da se povuče iz izborne trke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.