U trendu

Japan: Ponovo rekordan broj slucajeva kovida-19

TOKIO – U Japanu je danas registrovan rekordan broj slučajeva kovida-19, izvestili su lokalni mediji, samo dan nakon što je vlada proširila hitne mere u borbi protiv novog talasa podstaknutog zaraznijim delta sojem korona virusa.

Zapadna japanska prefektura Osaka prijavila je rekordnih 2.296 slučajeva, dok su susedna prefektura Hiogo, centralna prefektura Aiči i prefektura Fukuoka na jugu, zabeležile rekorde sa više od 1.000 novih infekcija, prenose mediji.

U Tokiju je registrovano 5.386 dnevnih slučajeva, što je nešto niže u odnosu na istorijski rekord od prošlog petka, prenosi Rojters.

Premijer Jošihide Suga produžio je juče vanredno stanje u glavnom gradu i drugim regionima, proširujući mere na još sedam prefektura kako bi se suzbio porast broja slučajeva.

Vanredna situacija koja pokriva skoro 60 odsto japanskog stanovništva trajaće do 12. septembra, nakon isteka prethodnog roka, 31. avgusta.

Tokio je epicentar novog talasa, a više od 80 odsto kreveta za hitno zbrinjavanje je zauzeto, što izaziva zabrinutost da će se bolnice širom zemlje napuniti.

Hitne mere znače da se od restorana traži da se zatvore ranije i da prestanu da služe alkohol. Vlada takođe planira da ograniči broj posetilaca po prodavnicama i druge gužve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.