Japan proširio vanredno stanje na još 7 regiona

TOKIO – Japanska vlada proširila je danas vanredno stanje koje je već proglasila za region Tokio prošle nedelje, na još sedam prefektura, jer se ova zemlja trenutno bori sa jačim talasom kovid 19 virusa.
Premijer Jošihide Suga saopštio je tu odluku manje od nedelju dana nakon što je 7. januara proglašeno vanredno stanje u Tokiju i tri okolne prefekture, prenosi AP.

Kako navodi Rojters, od četvrtka u 19 sati vanredno stanje se proširuje na prefekture Osaka, Kjoto, Hjogo, Fukuoka, Aiči, Gifu i Točigi, prenosi Rojters.

„Ako ne zaustavimo infekciju kovid 19 u velikim gradovima, ne možemo zaustaviti širenje na nacionalnom nivou“, rekla je ministar zdravlja Norihisa Tamura na sastanku sa savetodavnim odborom koji je danas odobrio ovaj plan.

Odluka vlade usledila je nakon što su guverneri Osake, Kjota i drugih teško pogođenih prefektura zatražili od vlade da proglasi vanredno stanje , što lokalnim vlastima daje pravni osnov za postavljanje ograničenja za kretanje stanovnika i kontrolu rada preduzeća.

Sa ovim novim proširenjem, vanredno stanje će sada važiti za 55 odsto od ukupno 126 miliona stanovnika Japana i trebalo bi da traje do 7. februara ,ali su mere znatno blaže od onih koje su važile prošlog proleća, navodi agencija.

Japan je do sada zabeležio oko 298.000 slučajeva koronavirusa i 4.192 smrtnih slučajeva tokom pandemije Covid 19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.