Japan: Suga uputio izvinjenje zbog prisustvovanja proslavama

TOKIO – Japanski premijer Jošihide Suga uputio je danas izvinjenje javnosti, nakon što se suočio sa brojnim kritikama zbog toga što je prisustvovao dvema proslavama povodom obeležavanja kraja godine, uprkos vladinim preporukama da se zbog Kovid-19 ne praktikuje obedovanje u velikim grupama.

Premijer je pred novinarima rekao da, iako su zvanice održavale preporučenu distancu, on „iskreno žali“ zbog toga što je uradio nešto što je dovelo do nesporazuma u javnosti, prenosi Kjodo.

Suga je prisustvovao dvema proslavama koje su održane u ponedeljak uveče.

Jedna proslava održana je u luksuznom hotelu, a događaju je prisustvovalo oko 15 zvanica, uglavnom iz sveta biznisa.

Druga je održana u stejkhausu sa višim zvaničnicima vladajuće Liberalno-demokratske partije i nekim drugim poznatim ličnostima.

Vlada je upozorila građane da obedovanje u većim grupama, sa, na primer, pet ili više ljudi, nosi veliki rizik od širenja korona virusa.

Sugini postupci naišli su na kritike na društvenim mrežama i od strane političara, uključujući i saveznike iz njegove koalicije.

„Dok od građana traže samokontrolu, oni jedu vrhunske bifteke i žive život“, rekao je opozicioni član parlamenta Jun Azumi.

Portparol vlade Katsunobu Kato rekao da je kabinet uzeo za ozbiljno kritike upućene Suginim aktivnostima koje su izazvale nerazumevanje javnosti.

Važno je doneti odluke zasnovane na balansu između svrhe grupnog obedovanja i mera za suzbijanje virusa, istakao je on.

Kato je rekao da je veoma važno da premijer uzme u obzir različita mišljenja, kao i da se proslave održavaju uz adekvatne mere zaštite od prenošenja virusa.

Kritike su došle i od Suginog koalicionog partnera, lidera stranke Komeito Natsua Jamagučija, sa kojim je već u zategnutim odnosima zbog nesuglasica oko zakona o zdravstvenoj nezi za starije.

Jamaguči je rekao da premijerov raspored šalje određenu poruku građanima i da bi voleo da vidi da Suga pokaže poštovanje i uzme to u obzir.

Japanski premijer je ove nedelje bio primoran da tokom praznika suspenduje program za podršku domaćem turizmu, za koji kritičari tvrde da je doprineo širenju virusa u zemlji.

Sugina administracija zabeležila je pad rejtinga usled sve većeg nezadovoljstva građana zbog njenog odgovora na pandemiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.