U trendu

Japan suspendovao još milion vakcina “Moderna”

TOKIO – Problemi sa kontaminacijom vakcina “Moderna” protiv kovida-19 u Japanu dodatno su se produbili, pošto je suspendovano još milion doza te vakcine nakon što su strane supstance pronađene u više serija, a dve osobe su preminule.

Crna supstanca pronađena je u bočici sa “Moderninom” vakcinom u Gunmi, izjavio je zvaničnik iz te japanske prefekture, dok su u Okinavi, crne materije uočene u špricevima i bočici, prenosi agencija Rojters.

Istovremeno, otkrivena je ružičasta materija u jednom drugom špricu.

Najnovija obustava upotrebe te vakcine je usledila nakon izveštaja japanske vlade od subote da su dve osobe umrle, pošto su primile “Moderninu” vakcine koje su pripadale seriji koja je kasnije suspendovana.

„Prema mom mišljenju, malo je verovatno da je kontaminacija stranim supstancama dovela direktno do iznenadnih smrti“, izjavio je Takahiro Kinošita, lekar i potpredsednik grupe za informacije o vakcinama “Cov-Navi”.

Navodi, međutim, da su definitno potrebna dalja istraživanja kako bi se procenila štetnost pojedinih spornih doza.

Japan je već prethodno obustavio upotrebu 1,63 miliona doza “Moderninih” vakcina, što znači da se sa najnovijom akcijom broj suspendovanih vakcina popeo na više od 2,6 miliona doza.

Obustava upotrebe ovih vakcina dolazi u trenutku kada se Japan bori sa zaraznijim delta sojem korona virusa, i sa više od 25.000 novih dnevnih infekcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.