U trendu

Japan u februaru prodaje naftu iz strateških rezervi

TOKIO – Japansko Ministarstvo industrije saopštilo je danas da će 9. februara održati aukciju na kojoj će prodati oko 100.000 kilolitara, ili 628.980 barela sirove nafte iz državnih rezervi, u okviru koordinisane akcije koju su pokrenule SAD o stavljanju u promet strateških rezervi kao bi se snizile cene „crnog zlata“.

Zalihe nafte, koje će biti ponđene iz skladišta Šibuši u jugozapadnom Japanu, biće na raspolaganju ponuđaču koji pobedi na aukciji 20. marta ili kasnije, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Japanska vlada je prošlog meseca najavila da će izbaciti na tržište „nekoliko stotina hiljada kilolitara“ nafte kao odgovor na inicijativu SAD-a.

„Ovo je prva runda plasiranja nafte iz rezervi, a sprovešćemo još aukcija kada budemo spremni, i pažljivo ćemo pratiti međunarodna energetska tržišta“, rekao je jedan zvaničnik u ministarstvu za Rojters.

Globalne cene nafte pale su za više od pet dolara po barelu otkako je ministarstvo najavilo krajem novembra stavljanje u promet nafte iz državnih rezervi. Pad cena je izazvala zabriutost da bi širenje omikron soja korona virusa moglo smanji potražnja za gorivom.

Međutim, ministar industrije Koiči Hagiuda rekao je da uprkos padu cene japanski plan o oslobađanju nafte iz rezervi ostaje nepromenjen.

Američko Ministarstvo energetike saopštilo je ranije ovog meseca, u okviru plana za obaraje visokih cena goriva, da će prodati 18 miliona barela nafte iz strateških rezervi i da kompanije treba da dostave ponude za kupovinu do 4. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar