U trendu

Japan: Vlada planira ukudanje vanrednog stanja

TOKIO – Vlada Japana planira da u četvrtak ukine vanredno stanje u svim prefekturama zbog smanjenja broja novih slučajeva kovida-19 i manjeg pritiska na zdravstveni sistem, najavio je danas ministar ekonomije Jasutoši Nišimura.

Plan, koji je odobrilo vladino savetodavno telo, izvodi Japan u celini iz vanrednog stanja uvedenog 4. aprila, prvi put u gotovo šest meseci, prenosi agencija Kjodo.

Premijer Jošihide Suga održaće danas u 19 sati konferenciju za novinare na kojoj bi trebalo da obavesti javnost o odluci, ali tek nakon što plan ozvaniči radna grupa vlade Japana, javlja izveštač Rojtersa.

Ipak, ministar Nišimura je upozorio da će neka epidemiološka ograničenja za restorane i velike javne događaje ostati na snazi još oko mesec dana kako bi se sprečilo novo raspirivanje epidemije.

„Broj novih slučajeva zaražavanja će nesumnjivo biti u porastu nakon ukidanja vanrednog stanja. Zato moramo da nastavimo sa neophodnim merama i sprečimo da nam se dogodi novi talas epidemije“, rekao je danas Nišimura, koga je vlada na sastanku savetodavnog odbora imenovala da nadgleda japanski odgovor na epidemiju korona virusa.

Restorani u ugroženim područjima mogu da rade do 20 časova, ali ne smeju da služe alkoholna pića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.