Japan:Vojni medicinari pomažu zdravstvu u borbi sa koronom

TOKIO – Japan je danas potvrdio 2.679 novih slučajeva koronavirusa, kao i 555 obolelih sa ozbiljnim simptomima, što su rekordno visoke brojke u situaciji kada se zemlja suočava sa velikim porastom infekcije, pa je vojska pritekla u pomoć zdravstvenom sistemu.

U Tokiju su registrovane 572 nove infekcija virusom, što je druga najveća dnevna vrednost od početka pandemije, pošto je glavni grad u subotu zabeležio rekordnih 584 slučaja, prenosi KJODO.

Medicinske sestre, pripadnice vojske Japana (GSDF) angažovane su u objektima u Asahikavi na Hokaidu, na dve nedelje kako bi pomogle da se zdravstveni sistem izbori sa nedostatkom osoblja u ustanovama koje su nedavno bile klasteri infekcije.

Ministar odbrane Nobuo Kiši rekao je da će desetak medicinskih sestara GSDF biti poslano u Asahikavu na zahtev guvernera Hokaida Naomiči Suzukija.

„Članovi SDF-a poslani su ovde kao krajnje sredstvo. Želimo njihovu podršku u suzbijanju klaster infekcija“, rekao je Go Asari, koji je u gradskom zdravstvenom centru zadužen za antivirusne mere.

Veliki gradovi na Hokaidu, kao i urbana područja poput Tokija i Osake, od novembra beleže porast zaraze korona virusom, a bolnički kreveti i smeštajni kapaciteti za pacijente sve su više zauzeti, što izaziva zabrinutost zbog mogućeg kolapsa zdravstvenog sistema, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.