U trendu

Japanci traže ostavku Kornelijusa muzičara Olimpijade

TOKIO – Poznati japanski rok muzičar, Kornelijus, koji je komponovao muziku za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, izvinio se zbog maltretiranja školskih drugara sa invaliditetom u prošlosti.

Maltretiranje i naknadno hvalisanje izazvalo je bes na društvenim mrežama samo nekoliko dana pre početka kontroverznih igara, piše novinska agencija Kjodo.

Iako su postupke Kornelijusa nazvali neprikladnim, organizatori igara rekli su da neće ukloniti njegovu muziku sa ceremonije otvaranja sa objašnjenjem da se Kornelijus izvinio i da žali zbog svojih postupaka ali da je sada posvećen kreativim aktivnostima sa visokim osećajem za moral.

Japanski šef kabineta sekretaijata, Katsunobu Kato, rekao je da se nada da će se orgazicaoni odbor pozabaviti sa ovim pitanjem na odgovarajući način.

Ovaj najnoviji skandal nije prvi koji je poljuljao Olimpijadu u Tokiju, koje će biti započete u petak nakon jednogodišnjeg odlaganja zbog pandemije korona virusa.

Bivši japanski premijer Ioširo Mori odstupio je u februaru sa mesta šefa organizacionog odbora Olimpijskih igara u Tokiju nakon što se desio na udaru kritika kod kuće i u inostranstvu, zbog izjave da „sastanci sa ženama obično dugo traju jer one previše govore“.

Kreativni direktor letnjih igara, Hiroši Sasaki, takođe je podneo ostavku u martu nakon što je otkrivno da je privatno predložio da haljinu čuvene komičarke i glumice Naomi Vatanabe, obuče svinja na ceremoniji otvaranja, rugajući se njenoj veličini.

Kornelijusove akcije izazvale su na društvenim mrežama bes, gde ljudi traže njegovu ostavku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.