Japanska vlada donela novi paket podsticaja vredan 708 mlrd$

TOKIO – Japanska vlada je donela danas nov paket ekonomskih podsticaja u iznosu od 708 milijardi dolara, u nastojanju da ubrza oporavak od dubokog privrednog pada izazvanog korona krizom, a u okviru kojeg planira velika ulaganja u nove poluge rasta, kao što su „zelene“ i digitalne inovacije.

Novim paketom su predviđena sredstva od oko 40 biliona jena (384,54 milijarde dolara) za direktnu fiskalnu potrošnju i inicijative usmerene na smanjenje emisije ugljenika i podsticanje usvajanja digitalne tehnologije, prenosi Rojters.

Pandemija je primorala vladu Japana da ostavi po strani svoj plan fiskalnih reformi, uprkos tome što ima najveći javni dug u industrijskom svetu, koji je dvostruko veći od bruto domaćeg proizvoda zemlje.

„Pripremili smo nove mere za očuvanje zaposlenosti, za podršku poslovnoj aktivnosti i obnavu ekonomije, i otvorili put za ostvarenje novog rasta u ‘zelenim’ i digitalnim oblastima, kako bismo zaštitili živote i egzistenciju ljudi“, rekao je premijer Jošihide Suga na sastanku sa rukovodiocima vladajuće partije.

S novim paketom mera ukupna vrednosti japanskih podsticaja vezanih za ublažavanje efekata pandemije koronavirusa dostići će oko tri biliona dolara, što je iznos koji odgovara obimu od približno dve trećine BDP-a te zemlje.

Suga je naveo da će novi podsticaj povećati BDP Japana za oko 3,6 posto.

Japanska privreda, treća po veličini u svetu, porasla je u trećem kvartalu za 23 posto, nakon najvećeg posleratnog pada u prethodnom tromesečju, a mnogi analitičari predvidaju da će treći talas Kovida-19 usporiti privredni oporavak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.