U trendu

Japanski premijer odustao od trke za lidera stranke

TOKIO – Japanski premijer Jošihide Suga je izjavio danas da je odlučio da se ne kandiduje u trci za lidera vladajuće Liberalno demokratske partije i da se umesto toga fokusira na borbu protiv pandemije kovida-19.

„Nadmetanje u trci i upravljanje protivmerama protiv korona virusa bi zahtevalo ogromnu količinu energije“, rekao je Suga novinarima, a prenosi agencija Rojters ocenjujući da je time otvoren teren za njegovu smenu i to nakon samo godinu dana na toj poziciji.

Rejting Suge, koji je preuzeo dužnost premijera nakon što je Šinzo Abe podneo ostavku prošlog septembra zbog narušenog zdravlja, pao je ispod 30 odsto, jer je Japan suočen sa najgorim talasom infekcije kovida-19 uoči opštih izbora ove godine.

Prosečni japanski fjučersi vezani za berzanski indeks Nikei skočili su dva odsto, nakon izveštaja da se Suga neće kandidovati za predsednika vladajuće stranke.

Predstavnici te stranke su naveli da će Suga završiti svoj mandat predsednika, što znači da će ostati na funkciji sve dok njegov naslednik ne bude izabran na stranačkim izborima zakazanim za 29. septembar.

Gotovo je sigurno da će pobednik tih izbora biti i sledeći premijer zbog većine koju ta stranka ima u donjem domu parlamenta.

Japanska vlada razmatra da opšti izbori budu održani 17. oktobra.

Fumio Kišida, bivši ministar spoljnih poslova, nadmetaće se za mesto lidera stranke.

On je danas kritikovao Sugin odgovor na korona virus, i pozvao je na donošenje podsticajnog paketa za borbu protiv pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.