U trendu

Jedina opština u Crnoj Gori u kojoj još nema obolelih – ni jedan slučaj

Šavnik je i dalje jedina korona free opština u Crnoj Gori, jer od 17. marta, kada su registrovani prvi slučajevi kovida-19 u toj zemlji, niko od oko 2.000 stanovnika nije zaražen koronavirusom.

Stanovnici Šavnika kažu da je to zato što su oni zdrav narod i zato što poštuju mere.

“Naroda mnogo nema, ne družimo se mnogo. Tako da smo do sad prošli dobro. Inače nikad nije zapamćeno da smo imali neku jaču epidemiju. Mi smo zdravi, zdravo se hranimo, zdravu prirodu imamo, reke, sve kod nas je lepo. Nema od virusa straha, kod nas virusa nema sigurno,“ kažu meštani.

Povoljna epidemiološka situacija posebno raduje jedinog lekara u Šavniku, Sanju Bušaj, koja se nada da će tako i ostati do kraja borbe sa novim virusom, pišu Vijesti.

Ona kaže da su Šavničani uglavnom zdravi, ali i da poštuju propisane mere.

„Inače su otporni. Nemamo nešto mnogo uobičajenih respiratornih. Verovatno da je to, sama otpornost, način života, rada, a onda i sama disciplinovanost. Smanjili su broj kontakata, poštuju mere distance, higijene ruku, manje se druže. Mislim da je sve to doprinelo“, kazala je Bušaj.

Pod merama samoizolacije trenutno je u Šavniku pet osoba koje su došle iz Srbije i sve su dobro, bez simptoma. Doktorica Bušaj kaže da i oni poštuju mere i redovno je kontaktiraju.

Dosadašnjim rezultatima u borbi sa koronom zadovoljni su i u lokalnoj upravi.

Šavnik, kao jedina opština bez zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori, postao je inspiracija i za neobične napise na društvenim mrežama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.