Jelen Kongresu: Dejstvujte obimno, kasnije brinite o dugu

VAŠINGTON – DŽenet Jelen, kandidatkinja za ministra finansija SAD novoizabranog predsednika DŽoa Bajdena, pozvala je sinoć poslanike u Kongresu da dejstvuju s obimnim korona paketom podrške, ističući da ekonomske koristi od toga daleko nadmašuju rizike od povećanja tereta duga.

Tokom obraćanja u Kongresu, koje je trajalo više od tri satra, bivša predsednica Federalnih rezervi (FED) iznela je viziju o jačem angažovanju Ministarstva finansija na planu agresivnog smanjenja ekonomske nejednakosti, borbe protiv klimatskih promena i „kineskih nelojalnih trgovinskih praksi i subvencija“, prenosi Rojters.

Jelen je, u govoru pred članovima Odbora za finansije u Senatu, rekla da je neizbežno povećanje poreza na korporativnu dobit i bogatstvo kako bi se podržalo finansiranje Bajdenovih ambicioznih planova za ulaganja u infrastrukturu, istraživanje i razvoj i obuku radnika, s ciljem unapređenja konkurentnosti američke ekonomije.

Ipak, povećanje poreza bi usledilo tek kada se suzbije pandemija koronavirusa, koja je u SAD-u usmrtila više 400.000 ljudi i imala razorno dejstvo na ekonomiju zemlje.

Jelen je u video-obraćanju poručila da će njen zadatak na mestu šefa Ministarstva finansija biti da pomogne Amerikancima da izdrže poslednje mesece pandemije, budući da je počelo vakcinisanje stanovništva, kao i obnova ekonomije, poboljšanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mesta.

„Bez daljih akcija rizikujemo dužu, bolniju recesiju i dugotrajnije ekonomske ožiljke“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ublažavanje pandemije će imati prioritet nad povećanjem poreza, ali će korporacije i bogati građani SAD-a, koji su imali koristi od smanjenja poreza 2017, tokom mandata republikanskog predsednika Donalda Trampa, „morati da plate pošten deo poreza“.

Jelen je takođe ocenila da vrednost dolara treba da se utvrđuje na tržištu, što predstavlja distanciranje od Trampovih zalaganja za nižim kursom američke valute.

„Sjedinjenim Državama ne treba slabija valuta da bi stekle konkurentsku prednost i trebalo bi da se suprotstave takvim aktivnostima drugih zemalja“, navela je ona.

Akcije na Vol Stritu su skočile sinoć reagujući na izlaganjeJelenove i na njen apel za donošenjem pozamašnog paketa stimulusa, kao i na pozitivne finansijske podatke o zaradama banaka.

Na pitanje u koji bi segmet bila alocirana najveća sredstva iz državnog paketa podrške, Jelen je rekla da je u prvom planu potrošnja na javno zdravstvo i sveobuhvatnu vakcinaciju. Na drugom mestu bi, prema njenim rečima, trebalo da bude pomoć za nezaposlene i ishranu (bonovi za hranu)..

„Ni novoizabrani predsednik ni ja ne predlažemo ovaj paket olakšica ignorišući pitanje tereta državnog duga. Ali trenutno, s kamatnim stopama na istorijski najnižim nivoima, najpametnije što možemo da učinimo je da dejstvujemo obimno“, naglasila je.

Ona je rekla da, iako je iznos duga prema BDP-u porastao, nije povećan teret kamata za servisiranje duga koje Ministarstvo finansija plaća, zahvaljujući nižim kamatnim stopama. Dodala je da će pomno pratiti tu metriku dok ekonomija bude u procesu oporavka.

Jelen je ocenila i da su klimatske promene „egzistencijalna pretnja“ za američku ekonomiju i najavila da će imenovati visokog zvaničnika Ministarstva finansija koji će se baviti ovim pitanjem i procenjivati sistemske rizike koje ta problematika predstavlja za finansijski sistem.

Ocenjujući da je Kina najvažniji strateški konkurent Sjedinjenim Državama, Jelen je podvukla rešenost buduće Bajdenove administracije da deluje u pravcu suzbijanja, kako je rekla, kineskih „nepoštenih i nezakonitih praksi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.