U trendu

Jeremić: Opasan potcenjivački stav vlasti prema korona virusu

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da postoje „svi razlozi za zabrinutost“ zbog potcenjivačkog stava države prema opasnosti od širenja korona virusa i to u trenutku kada Turska objavljuje da će izbeglicama iz Azije otvoriti granice za put ka Evropi.

„Situacija bi brzo mogla da se veoma zakomplikuje kako zbog bezbednosnih razloga, tako i zbog zdravstvenih. Turska je jutros objavila ono na šta sam više puta upozoravao i zbog toga bio napadan zbog navodnog širenja panike – da će otvoriti sve svoje granice prema Evropi i da više neće zaustavljati nikoga. Razlog su ratne operacije na Bliskom istoku“, rekao je Jeremić u Novom Sadu na tribini „Ko se boji bojkota“.

„Od trojice ključnih čelnih ljudi srpskog sistema odbrane i bezbednosti – ministra policije, ministra odbrane i šefa BIA – najpouzdaniji ima svima poznat i ne naročito pohvalan nadimak, a vrhovni komandant im je zreo za lečenje“, naveo je Jeremić.

Jeremić je istakao da je u takvoj situaciji „izuzetno neodgovorno biti nezabrinut, i to ne od juče, nego već duže vreme“.

„To vreme nas je naučilo da vlast SNS-a i Aleksandra Vučića neće biti smenjena, nego oborena i to je njen izbor. Parazitiranjem i učestvovanjem u sistemu koji je stvorio režim ne da nećemo promeniti vlasti i okolnosti u kojima živimo – nećemo je na ozbiljan način čak ni dovesti u pitanje. Zato je bojkot apsolutno jedini put časnih i svesnih ljudi“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da vlast mora biti promenjena što pre, i da zato više nema vremena da se „glume dijalozi, i da se nakon ulaska u parlament čeka još četiri godine“.

„Pitanje je šta će se dogoditi za samo četiri meseca i zato moramo do maksimuma da ubrzamo procese koji mogu voditi promenama. Bojkot je zato jedini put, i iz pragmatičnih razloga“, rekao je Jeremić i dodao da „niko čestit, pošten i mukom nenateran“ neće izaći na „lažne izbore“ najavljene za 26. april.

„Svi koji u Srbiji stiču korist od politike i žive na račun naroda, bez obzira da li su na vlasti ili glume opoziciju, izaći će na izbore i biće u jednom taboru. Na izbore izlaze samo Vučić i njegovi sateliti, hteli oni to da priznaju ili ne“, rekao je Jeremić.

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić rekao je da će bojkot biti „izuzetno blagotvoran jer neće biti Dinkića i Ljajića“ koji su 2012. godine SNS-u omogućili većinu, pošto je na izborima dobio 24 odsto glasova.

„Posle bojkota znaćemo kome možemo da verujemo i za koga da glasamo. Bojkot će isterati na čistac udbaše, potkupljene, pokvarene, kompromisere, ucenjene, a i one koji su možda naivni, ali nisu solidarni sa većinom građana koji su opoziciono orijentisani“, naveo je Pajtić.

Pajtić je dodao da su se stranke koje će bojkotovati izbore odrekle poslaničkih mandata, novca iz budžeta i pokazale da su spremne da se zbog opšteg dobra odreknu lične koristi.

„To znači da će na političkoj sceni Srbije nakon pada autokratskog i kleptokratskog režima ostati oni koji će bojkotovati predstojeće izbore, a među njima su socijaldemokratske stranke, liberalne stranke, levica, centar i desnica“, rekao je Pajtić.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić rekao je da je bojkot borba za slobodne izbore i da „kalkulanti u opoziciji hoće da ga dovedu u pitanje“.

„Gradjani i stranke koji su za bojkot su normalni, savesni i istrajni i oni neće dozvoliti da budu poniženi i prevareni“, rekao je Čupić, i dodao da je bojkot iz 1997. godine doveo do promena u oktobru 2000. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar