U trendu

JI Azija bori se sa obuzdavanjem virusa

AZIJA – Zemlje jugoistočne Azije bore se da obuzdaju epidemiju korona virusom, usled nestašice vakcina i neravnomerne raspodele.

Iako je broj slučajeva znatno niži nego u nekim drugim delovima sveta, zdravstveni stručnjaci navode da je širenje epidemije znak da vakcine moraju da se ravnomernije raspodeljuju, prenosi Gardijan.

„Potpuno je moguće da se, zbog nejednakog pristupa vakcinama, epicentar epidemije promeni“, izjavio je profesor Nacionalnog univerziteta u Singapuru Teo Jik Jing.

Kumulativni broj slučajeva na Tajlandu se više nego učetvorostručio od 1. aprila, popevši se na gotovo 130.000, nakon što su se zaraze proširile u skučenim zatvorima, gusto naseljenim delovima glavnog grada i gradilištima.

U susednoj Maleziji, uspostavljaju se terenske bolnice kako bi se izborili sa porastom broja pacijenata koji imaju tešku kliničku sliku, a u toj zemlji samo u nedelju prijavljeno je 7.000 novih slučajeva.

Kako se navodi, U Vijetnamu i Singapuru, koji su prethodno bili hvaljeni zbog uspeha u odgovoru na virus, uvodi se mera zaključavanja zbog porasta klastera virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.