Jordan: Ostavka ministra nakon smrti 6 pacijenata

AMAN – Jordanski ministar zdravlja Natir Obedijat podneo je danas ostavku nakon što je najmanje šest pacijenata na kovid odeljenju bolnice u blizini glavnog grada Amana umrlo zbog nestašice kiseonika, javili su jordanski državni mediji.

Jordanski premijer Bišer al-Kasavne naložio je istragu o smrtnim slučajevima rano jutros u vladinoj bolnici u gradu Salt, 20 kilometara severno od Amana, i zatražio od ministra zdravlja da podnese ostavku, prema izveštajima, javlja AP.

Izvori su rekli da nije jasno šta je uzrokovalo problem s kiseonikom na intenzivnoj nezi, porodilištima i odeljenjima za korona virus u novoj vladinoj bolnici, prenosi Rojters.

Ministar zdravlja Nathir Obedijat ranije je posetio bolnicu i sastao se sa osobljem, dok su snage bezbednosti ograđivale to područje kako bi sprečile sukobe s rodbinom pacijenata.

Oko 150 rođaka pacijenata okupilo se ispred bolnice, koja je bila okružena velikim brojem policajaca i službenika obezbeđenja, koji su sprečili porodice da uđu.

Jordan se suočava sa skokom infekcija kovid-19 koji se uglavnom pripisuje brzom prenošenju britanske varijante virusa.

Jordan, sa oko 10 miliona stanovnika, zabeležio je 385.533 slučajeva kovid-19 i 5.224 umrlih.

Jordan je počeo akciju vakcinacije sredinom januara s planovima da vakciniše preko četiri miliona stanovnika ove godine. U petak je zemlja primila 144.000 doza vakcine AstraZeneka isporučene putem globalne inicijative Kovaks.

Cilj Kovaksa je da podeli vakcine protiv kovid-19 sa više od 90 zemalja sa nižim i srednjim prihodima. Međutim, program se suočava sa kašnjenjem, nedovoljnim finansiranjem i ograničenim zalihama.

EU je izdvojila osam miliona evra za podršku jordanskoj kupovini vakcina. Druga pošiljka Kovaksa očekuje se u aprilu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.