Jubilarni Fist od 14. do 20. marta na FDU

BEOGRAD – Jubilarni 15. Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST 15), biće održan od 14. do 20. marta, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u organizaciji studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture.

Festival otvara Fist produkcijom, studentska predstava u organizaciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti ,“Izlomljeni prsti“, 14. marta na velikoj sceni pozorišta Atelje 212, dok će druga FIST produkcija „Vineta“ biti prikazana na zatvaranju festivala, 20. marta na sceni Zvezdara teatra.

Tema ovogodišnjeg izdanja festivala nosi naziv „Buđenje“.

Finalne pripreme za realizaciju Festivala odvijaju se kontekstu aktuelne društvene situacije izazvane pojavom i ekspanzijom novog tipa virusa COVID-19, te preporuka Svetske zdravstvene organizacije upućene svim zemljama i zajednicama da širenje virusa može biti značajno usporeno uz primenu odgovarajućih restriktivnih mera.

Novonastala koncepcija Festivala više ne podrazumeva dolazak stranih trupa, već ih uključuje i predstavlja na inovativan, savremen i interaktivan način.

Prvobitni koncept i forma festivala su adaptirani i premešteni na Fakultet dramskih umetnosti, gde će, u okviru glavnog programa, pozorišne trupe iz inostranstva imati priliku da učestvuju putem live stream prenosa svojih predstava, kao i putem emitovanja već postojećih snimaka njihovih predstava.

Sve ove sadržaje publika će tokom trajanja Festivala moći besplatno da prati u Bioskopskoj sali FDU.

Nakon toga će se održavati online diskusije sa profesorima iz inostranih akademija, na temu globalne situacije u korelaciji sa korona virusom, kao i uloge umetnosti u trenucima društvene krize i novih umetničkih formi nastalih usled ovakvih okolnosti.

Osim u virtuelnom prostoru, deo programa koji su pripremili studenti FDU će biti i dalje realizovan u fizičkim prostorima.

U okviru pratećeg programa, koji će se održavati na Fakultetu dramskih umetnosti, kroz tribinski program govoriće se o ulozi umetnika i umetnosti u kriznim situacijama, kao i značaju solidarnosti, saradnje i međusobne brige koja nam pomaže u boljem prilagođavanju svakodnevnog života vanrednim situacijama nastalim u susretu sa globalnim krizama i momentima.

Posetioci će imati priliku da pogledaju i projekcije različitih filmova, posete izložbu studenata Fakulteta likovnih umetnosti i studenata Kamere Fakulteta dramskih umetnosti, ali i učestvuju u brojnim aktivnostima koje će se u periodu održavanja festivala odvijati na Fakultetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.