U trendu

Južna Koreja i SAD danas počinju zajedničke vojne vežbe

SEUL – Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države počeće danas zajedničke godišnje vojne vežbe, saopštila je vojska Južne Koreje.

Južna Koreja i Sjedinjene Države redovno izvode vojne vežbe, uglavnom u proleće i leto, dok Severna Koreja decenijama burno reaguje na ta dešavanja, nazivajući ih probom rata i sada upozorava na diplomatsku i bezbednosnu krizu, navodi Rojters.

Vežbe će trajati devet dana i uglavnom će se sastojati od odbrambene, kompjuterski simulirane obuke na komandnom mestu sa minimalnim brojem osoblja, ali bez obuke na terenu, rekao je zajednički nacelnik štaba (JCS).

„Savez je doneo odluku (o vežbi) nakon sveobuhvatnog razmatranja situacije u vezi sa korona virusom, zajedničkog odbrambenog stava i načina da se podrže diplomatski napori za denuklearizaciju i podsticanje mira na Korejskom poluostrvu“, navodi se u saopštenju JCS-a.

Uticajna sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong optužila je jug za „perfidno ponašanje“ zbog nastavka vežbi.

Sa druge strane, drugi visoki zvaničnik rekao je ranije ove nedelje da Seul i Vašington rizikuju „ozbiljnu bezbednosnu krizu“ odabirom eskalacije tenzija, umesto poboljšanja odnosa.

Zajedničke vojne vežbe su smanjene poslednjih godina kako bi se olakšali pregovori čiji je cilj bio da se ubedi Pjongjang da ukine svoje nuklearne i raketne programe u zamenu za ublažavanje američkih sankcija.

JCS je rekao da su vežbe delimično osmišljene da ubrzaju napredak u naporima Seula da preuzme ratnu kontrolu nad kombinovanim trupama iz Sjedinjenih Država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.