Južna Koreja odobrila test koji otkriva i grip i koronu

SEUL – Zdravstvene vlasti u Južnoj Koreji odobrile su novi test koji je dizajniran za otkrivanje i kovid-19 i sezonskog gripa iz istih uzoraka, što bi pomoglo bolnicama kako se pandemija proteže na sezonu gripa.
Novi test koji cilja gene koji su specifični i za kovid-19 i za sezonski grip, evoluirana je verzija PCR testova koji se koriste za otkrivanje korona virusa iz uzoraka uzetih iz nosa ili grla. Laboratorije koriste mašine za pojačavanje genetičkih materijala tako da se mogu otkriti čak i male količine virusa, prenosi AP.

Bolesti je teško razlikovati po simptomima, pa bi postavljanje dijagnoze za oba za tri do šest sati „bilo pogodno za pacijente, a takođe bi smanjilo teret medicinskih radnika“, visoki zvaničnik Ministarstva zdravlja Jun Taeho rekao je tokom brifinga o virusima.

„Uprkos naporima zdravstvenih vlasti da pronađu kontakte i zaustave prenos, takvi napori su nadmašeni brzinom širenja virusa“, rekao je Jun.

Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti danas je prijavila 118 novih slučajeva kovid-19, od kojih je većina u gusto naseljenom gradskom području Seula. Ukupan broj nacionalnih slučajeva sada iznosi 26.925, uključujući 474 smrtnih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.