Juzna Koreja: Počinje prijavljivanje trudnica za vakcinaciju

SEUL – U Južnoj Koreji trudnice će ove nedelje početi prijavljivanje za vakcinaciju protiv korona virusa i na taj način zemlja ubrzava svoju imunizaciju stanovništva, kako bi dostigla cilj da 80 odsto odraslih bude vakcinisano do kraja meseca.

Zdravstvene vlasti vide trudnice kao ključne osobe za kampanju vakcinacije, te su pokušale da povećaju njihovo učešće putem javnih oglasa i konferencija za medije, rekavši da su one u kategoriji koja je u većem riziku od smrti i ozbiljnijih simptoma, ukoliko se zaraze korona virusom, prenosi agencija Rojters.

Korejska Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA) objavila je da trudnice imaju pravo da se prijave za vakcinaciju od petka, zato što će imunizacija početi 18. oktobra upotrebom vakcina Fajzer ili Moderna.

„Vakcine su sigurne za trudnice i mogu značajno da umanje rizik da se zaraze korona virusom, kao i da razviju ozbiljne simptome“, rekao je direktor KDCA.

Od 731 trudnice koje su bile zaražene virusom u Južnoj Koreji u avgustu, oko 2 odsto njih razvilo je teške simptome bolesti, što je više od šest puta u odnosu na žene starosti od 20 do 45 godina, navodi KDCA.

Međutim, zdravstveni zvaničnici navode da je potrebno da se trudnice, čija je trudnoća kraća od 12 nedelja, konsultuju sa svojim lekarom pre nego što se odluče na vakcinaciju.

Oko 54,5 odsto od 52 miliona stanovnika zemlje i oko 63 odsto odraslih u potpunosti je vakcinisano, a vlasti žele da do kraja oktobra završe imunizaciju sa 80 odsto svih odraslih osoba.

Vlada planira da počne vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 17 godina sledećeg meseca, a sledeće nedelje će obezbediti buster dozu za osobe starije od 75 godina i druge prioritetne grupe, uključujući i one koje žive ili rade u staračkim domovima i ustanovama za negu.

Vlasti prave plan o tome kako da se živi normalnije sa korona virusom, a koji će se primenjivati u fazama, počevši od ovog meseca, a u cilju postepenog ublažavanja mera ograničenja, iako će maske i dalje biti obavezne barem u početnim fazama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.