U trendu

Južna Koreja: SAD da vrate uslugu i pošalju vakcine

SEUL – Južnokorejski ministar inostranih poslova Čang Ui-jong izjavio je danas da se nada da će SAD pomoći njegovoj zemlji da reši problem nedostatka vakcine protiv Kovid-19, slično gestu kojim je Seul testove i zaštitne maske ranije tokom pandemije poslao kao pomoć Vašingtonu.

Rojters prenosi da ova izjava dolazi u trenutku kada se vlada Južne Koreje našla na udaru kritika, jer nije učinila dovoljno da na vreme obezbedi potreban broj vakcina, zbog čega se do sada imunizovalo samo tri odsto stanovništva.

„Poručili smo SAD da se pravi prijatelj u nevolji poznaje “, rekao je Čang Ui-jong na konferenciji za novinare.

Ministar je naglasio da je Južna Koreja u ranoj fazi pandemije poslala u Vašington veliku količinu kompleta za testiranje na korona virus i maski za lice, što je bilo u u duhu posebnog saveza koji ova zemlja ima sa SAD, iako i sama u tom trenutku nije raspolagala sa velikim zalihama.

„Nadamo se da će nam SAD pomoći u izazovima sa kojima se suočavamo sa vakcinama, na osnovu solidarnosti koju smo pokazali prošle godine“, poručio je korejski zvaničnik.

Oko 1,77 miliona ljudi u Južnoj Koreji primilo je do sada prvu dozu vakcina AstraZeneka ili Fajzer, što čini veoma nisku stopu imunizacije u poređenju sa 40 odsto koliko ona iznosi u SAD, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.