U trendu

Južnoafrički ekspert: Vakcine efikasne protiv omikrona

KEJP TAUN – Postojeće antikovid vakcine trebalo bi da su vrlo efikasne u sprečavanju težeg oblika kovida izazvanog novim sojem korona virusa, omikronom, kazao je vodeći južnoafrički ekspert za infektivne bolesti Salim Abdul Karim.

On je, takođe, rekao da je isuviše rano da se kaže da li omikron može da dovede do težih kliničnih simptoma nego prethodni sojevi, preneo je Rojters.

Karim je rekao da zasad deluje da je omikron zarazniji i da je verovatnije da može da inficira osobe sa imunitetom, bilo da imaju imunitet od vakcina ili su preležali kovid.

On očekuje da će broj obolelih na dnevnom nivou u Južnoj Africi do kraja nedelje biti prosečno iznad 10.000, u odnosu na 2.858 u nedelju.

„Na osnovu onoga što znamo i načina kako su drugi sojevi reagovali na vakcinacioni imunitet, možemo da očekujemo da ćemo i dalje videti visoku efikasnost u sprečavanju hospitalizacije, odnosno, da će zaštita uz pomoć vakcina ostati jaka“, dodao je Karim.

Prevencija težeg oblika bolesti je primarna funkcija T-ćelija, što se razlikuje u odnosu na neutrališuća antitela koja blokiraju infekcije tako da „čak i ako bude zaobilaženja antitela, teško da će omikron zaobići T-ćelije“, naveo je imunolog.

Lekari iz Južne Afrike koji su lečili kovid pacijente obolele od omikrona kažu da zasad izgleda da taj soj stvara blage simptome, među kojima su suv kašalj, povišena temperatura i noćna preznojavanja.

Karim je rekao da zasad nije podignut crveni stepen uzbune zbog omikrona.

„Ipak, rano je izvlačiti zaključke, jer lekari mogu da komentarišu samo pacijente koje leče. Još nema dovoljno podataka“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar