U trendu

Kako je Švedska uspela da stekne imunitet krda

Osporavani švedski model ipak dao dobre rezultate

Zanimljivo je primetiti kako je često osporavani švedski model ipak uspeo drastično usporiti broj dnevnih smrti. U prošloj nedelji zabeležili su sveukupno 17 smrti, što je za Švedsku vrlo malo, piše Novac.hr

S jedne strane stručnjaci i dalje upozoravaju kako je švedska imala jedanaest puta više mrtvih nego susedna Norveška, dok drugi upozoravaju kako je prošla bolje nego neke zemlje sa strogom politikom karantina (Belgija, Italija, Španija). Švedska se prema trenutnom padom mrtvih može porediti sa zemljama kao što su Haiti ili Pakistan, koje su uložile velike napore u kontrolu zaraze.

Švedska bleži i vrlo značajan pad broja zaraženih; u odnosu na pre dve nedelje, danas je tek jedna šestina pozitivnih koji se testiraju na dnevnoj bazi.

Švedska nikada nije primenila puni lokdaun nego je omogućila relativno normalan nastavak života. Zabranili su okupljanja veća od 50 ljudi, ograničili broj gostiju u restoranima, apeluju na pridržavanje socijalne distance, ali nisu uspeli da spreče proboj virusa u domove za stare, gde su zabeležili tri četvrtine smrtnih slučajeva.

Pad broja mrtvih direktor Švedske agencije za javno zdravstvo, Džon Karlson, pripisuje pridržavanju socijalnog distanciranja, dok glavni nacionalni epidemiolog, Anders Tegnel, spekuliše kako su mnogli dosegli nivo imuniteta krda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.