U trendu

Kako znati da li ste zaraženi omikronom? Ovo su najčešći simptomi

Naučni časopis British Medical Journal objavio je koji su najčešći simptomi zaraze omikronom.

Podaci o najčešće prijavljenim simptomima omikrona prikupljeni su u studiji koju je sprovela zdravstvena kompanija Zoe u saradnji s londonskim King’s Collegeom.

Pet najčešće prijavljenih simptoma su:

  • curenje nosa
  • glavobolja
  • umor (i blagi i teži)
  • kijanje
  • grlobolja

Inicijalna analiza sprovedena je na potvrđenim slučajevima omikrona u Londonu. Glavni grad Velike Britanije odabran je zbog veće prisutnosti omikrona nego u drugim delovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Koji su još simptomi na listi?

Na spisku simptoma koje je objavila britanska vlada su i povišena temperatura, kašalj i gubitak čula mirisa i ukusa, što su bili najčešći simptomi izvorne alfa varijante korone.

Tim Spektor, vodeći naučnik na istraživanju simptoma omikrona, kaže da je tražio da se ažurira lista simptoma još od pojave delta varijante.

„Poruke koje su slali iz vlade nisu bile dovoljno jasne. Mislim da većina ljudi prepoznaje simptome nalik simptomima prehlade. Ja bih tom spisku jednostavno dodao ‘simptomi nalik simptomima prehlade’. Moramo edukovati ljude, vratiti se osnovama i reći: ako imate simptome prehlade, držite se podalje od ljudi. Ne treba čekati one klasične simptome covida“, rekao je Spektor.

„Javnost mora biti svjesna simptoma na koje treba paziti“

Kako bi uporedili simptome delte i omikrona, uzeti su podaci o simptomima delte iz nedelje kad je taj soj bio dominantan i upoređeni s najnovijim podacima (3. – 10. decembra 2021.). Inicijalna analiza nije pokazala jasne razlike u ranim simptomima delte i omikrona (tri dana nakon testiranja).

Spektor je rekao da je ključno da javnost bude svesna simptoma na koje treba paziti, naročito u područjima u kojima postoji visoka stopa zaraze omikronom.

„Ako imate simptome koji podsećaju na blagu ili težu prehladu, vrlo je verovatno da imate covid ako se nalazite u području kao što je London trenutno“, rekao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.