U trendu

Kalifornija: Preko 70.000 umrlih, novi kovid slučajevi padaju

SAKRAMENTO – Broj umrlih od korona virusa u Kaliforniji prešao je 70.000, dok ova američka savezna država izlazi iz najnovijeg talasa infekcija sa najnižom stopom novih slučajeva u SAD.

Prošle godine u ovo vreme, kovid slučajevi u državi počeli su da se povećavaju, a do januara Kalifornija je bila u najgorem talasu porasta infekcija i bila je nacionalni epicentar virusa, a dnevni broj umrlih bio je blizu 700, prenosi AP.

Najnoviji skok počeo je u leto i prouzrokovan je delta sojem od koga su prvenstveno oboljevali nevakcinisani, a u najgorem trenutku tokom ovog talasa, prosečna dnevna smrtnost Kalifornije bila je na niskih 100 preminulih.

Podaci koje je prikupio Univerzitet Džons Hopkins pokazali su broj od 70.132 smrtnih slučajeva do ponedeljka u podne, što je najviše u SAD, ispred Teksasa za oko 3.000 i Floride za 13.000, iako je stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Kaliforniji od 177 na 100.000 ljudi znatno ispod ukupne stope u SAD od 214.

Najmnogoljudnija država je u mnogo boljoj situaciji iako ulazi u hladnije mesece, pošto je nacionalni lider u vakcinaciji, a i svi oni koji su preležali virus imaju prirodni imunitet koji takođe pomaže u sprečavanju teških bolesti i smrtnih ishoda.

Čak i ako dođe do novog skoka infekcija ne očekuje da će Kalifornija uvoditi stroge mere, kao i prošle godine, zatvaranjem preduzeća, zahtevima za socijalnim distanciranjem i ograničenjima broja prisutnih u okupljanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.