U trendu

Kamings: Džonson se protivio lokdaunu jer umiru samo stariji

LONDON – Britanski premijer Boris DŽonson nije želeo da pooštri ograničenja povezana sa kovidom-19 prošle jeseni, kada se broj slučajeva povećavao, jer je smatrao da većinom umiru samo stariji od 80 godina, tvrdi Dominik Kamings, bivši glavni savetnik DŽonsona.

U prvom intervjuu datom u svojoj političkoj karijeri, Kamings je za Bi-Bi-Si rekao i da mu je premijer tada poslao poruku u kojoj stoji da “više ne veruje preterivanjima britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS)”.

Kamings tvrdi da je DŽonson više bio za to da virus prođe kroz populaciju nego da uništi ekonomiju.

U porukama na Vocapu, koje su sredinom oktobra prošle godine poslate DŽonsonovim saradnicima, a koje je Kamings podelio sa Bi-Bi-Sijem tokom intervjuu, DŽonson kaže:

“Moram reći da su me malo potresli neki podaci o smrtnim slučajevima povezanim sa kovidom. Prosečna starost je 82-81 godina za muškarce, i 85 godina za žene. To je iznad očekivanog trajanja životnog veka. Dakle, zarazite se kovidom i živite duže. Teško da će neko mlađi od 60 godina otići u bolnicu (4,0 procenta), a od njih gotovo svi prežive”.

Na najnovije tvrdnje Kamingsa, odmah je reagovala Kancelarija premijera, navodeći da je DŽonson tokom pandemije “preduzimao neophodne mere za zaštitu života i ekonomije, vođen najboljim naučnim savetima“.

Dodaje se i da je zahvaljujući uvođenju tri lokdauna sprečeno pucanje zdravstvenog sistema.

Kamings je u intervjuu rekao i da je DŽonson, uoči početka pandemije, želeo da se sastane sa kraljicom, u sklopu tradicionalnih nedeljnih razgovora, ali da je morao da ga upozori da bi kraljica mogla umreti ako se zarazi korona virusom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.