Kanada: Dodatne provere putnika koji su boravili u Britaniji

OTAVA – Kanada će uvesti dodatne mere za proveru putnika koji su boravili u Velikoj Britaniji, u kojoj se pojavio novi mutirani soj korona virusa, saopštio je danas ministar za javnu bezbednost Bil Bler.

Verujemo da će ove mere biti među najstrožim u svetu, rekao je Bler na konferenciji za novinare i najavio da bi oni koji budu lagali da nisu bili u Velikoj Britaniji, mogli da se suoče sa velikim novčanim globama, pa i kaznom zatvora.

Ministar je naveo da je manje od dva odsto svih slučajeva u Kanadi povezano sa međunarodnim putovanjima, prenosi Rojters.

Iako je Otava u nedelju uvela 72-časovnu blokadu na letove iz Velike Britanije, Bler je rekao da će biti potrebno uvođenje novih mera za proveru putnika koji su bili u ovoj zemlji, a zatim došli u Kanadu preko Evrope ili SAD.

Svi oni koji su dve nedelje po dolasku u Kanadu bili u Velikoj Britaniji biće upućeni na zdravstvene zvaničnike da obave dodatne preglede, pretrage i da odgovore na određena pitanja, a takođe će morati i da provedu dve nedelje u karantinu.

Zdravstveni zvaničnici su naveli da u Kanadi još nije detektovan novi mutirani soj korona virusa, koji se prvi put pojavio u Velikoj Britaniji.

U Kanadi, koja se bori sa drugim talasom pandemije, nedavno je otpočela imunizacija vakcinom koju su proizvele kompanije „Fajzer“ i „Biontek“.

Ministarka zdravlja Peti Hajdu je saopštila da će odluka u vezi sa izdavanjem odobrenja za vakcinu koju je razvila kompanija „Moderna“ biti doneta uskoro, ali nije otkrila više detalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.