Kanada: Kovid-19 pronađen među jelenima

KVEBEK – SARS-CoV-2 pronađen je kod tri jelena nakon što su uzorci uzeti između 6. i 8. novembra u Kvebeku, navodi se u današnjem saopštenju kanadskog ministarstva zaduženog za životnu sredinu i klimatske promene.

Životinje izgledaju zdravo i ne pokazuju znake zaraze, dodaje se u saopštenju.

Kako prenosi CBC, to su jedini uzorci u kojima je otkriven virus, od 156 do sada analiziranih uzoraka iz Kvebeka.

Dok je Kvebek bila prva provincija koja je prikupila i predala uzorke na analizu, navodi se da se rad nastavlja širom Kanade u nastojanju da se prati širenje korona virusa.

Stručnjak za zdravlje divljih životinja Ketrin Sus rekla je da to ministarstvo očekuje da će primiti do 2.700 uzoraka od drugih jelena u Kanadi.

„Naš cilj pokretanja ovog nadzora nad SARS-CoV-2 širom Kanade bio je da vidimo da li se virus širi sa ljudi na divlje životinje i ako se širi, kakvi su uticaji na populacije divljih životinja“, rekla je Sus i izrazila zabrinutost oko toga da li bi divlje životinje mogle da postanu rezervoari za virus.

Ovo je prvi put da je korona virus pronađen kod divljih životinja u Kanadi, iako je globalno već zarazio različite vrste, uključujući mačke, pse, kao i životinje u zoološkim vrtovima, poput tigrova, gorila, puma i vidri, navodi CBC.

Virus je već otkriven kod jelena u Sjedinjenim Američkim Državama, a značaj otkrivanja korona virusa kod jelena jeste da se ukaže na to kako se virus ponaša, kao i šta će se dalje dešavati.

Kako se navodi, više zabrinjava činjenica da bi virus mogao da nastavi da se širi na druge jelene i druge vrste, postajući mogući izvor infekcije za ljude i izvor više sojeva virusa.

Takođe, još uvek nije jasno kako se virus uopšte proširio na jelene u Kanadi, iako će stručnjaci to proučavati na dalje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar