Kanada: Počela vakcinacija protiv korona virusa

TORONTO/MONTREAL – U Kanadi je u ponedeljak počela vakcinacija građana protiv kovid-19, a vakcine su najpre primili zdravstveni radnici koji se nalaze na prvoj liniji borbe protiv pandemije i korisnici domova za negu starih, prenosi Rojters.

U trećoj zemlji na svetu koja je počela kampanju imunizacije vakcinom koju su izradile kompanije Fajzer i Biontek, Anita Kvidangen, zaposlena u domu za negu starih, bila je prva koja je primila dozu ispred televizijskih kamera.

Kvidangen je rekla da je uzbuđena što je prva u Kanadi primila vakcinu, dok su joj zdravstveni radnici u zaštitnim odelima i sa zaštitnim maskama aplaudirali.

„Ovo je veliko olakšanje. Jasno je da je to samo početak kraja, ali ipak osećamo da će doći kraj ovoj pandemiji“, rekao je premijer Džastin Trudo.

Trudo je za Radio Kanadu istakao da će prioritet prilikom vakcinacije imati najrizičnije kategorije građana, kao i da će on vakcinu primiti čim bude imao priliku, kao i drugi zdravi pojedinci. On je rekao da će vakcinu primiti javno i sa puno entuzijazma.

Oko 150 korisnika domova za negu starih vakcinisano je juče u Montrealu, dok će do 4. januara vakcine primiti 50.000 stanovnika Kvebeka, saopštio je ministar zdravlja ove provinicije.

Očekuje se da će Kanadi u toku ove nedelje dobiti 30.000 doza vakcine, a do kraja godine 249.000.

Kanadu je pogodio drugi talas pandemije, zbog čega je nekoliko provincija bilo prinuđeno da ponovo naredi zatvaranje preduzeća i da uvede ograničenja na okupljanja građana.

U zemlji je do sada potvrđeno 460.743 slučajeva kovid-19, a najviše u Ontariju, najmnogoljudnijoj provinciji, kao i u Kvebeku.

Federalne vlasti Kanade su u petak pozvale provincije da uvedu strože mere u borbi protiv pandemije.

SAD su počele vakcinaciju građana u ponedeljak, a Velika Britanija u toku prošle nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.