U trendu

Kastekes: Omikron soj se širi Evropom brzinom munje

PARIZ – Varijanta omikron korona virusa širi se Evropom „brzinom munje“ i verovatno će postati dominantna u Francuskoj do početka sledeće godine, upozorio je francuski premijer Žan Kasteks.

On je to rekao u petak u obraćanju samo nekoliko sati pre nego što je Francuska uvela stroga ograničenja za sve putnike koji ulaze iz Velike Britanije.

Velika Britanija je za sada najteže pogođena evropska zemlja širenjem nove varijante korone sa skoro 15.000 potvrđenih slučajeva omikrona tokom jučerašnjeg dana, prenosi BBC.

Nakon što je Velika Britanija prijavila rekordan broj zaraženih novim sojem, više od 93.000 već treći dan zaredom, premijer Irske Majkl Martin izrazio je bojazan da će se „infekcije novim sojem širiti daleko većom brzinom od svega što smo videli do sada“.

Širom evropskog kontinenta zdravstveni radnici se pripremaju za novi talas infekcija, pa su dodatna ograničenja najavljena juče u Nemačkoj, Republici Irskoj i Holandiji kako bi se zaustavio novi talas pandemije.

U Nemačkoj, u kojoj je juče potvrđeno 50.000 novih slučajeva zaraze, ministar zdravstva Karl Lauterbah rekao je novinarima da se zemlja „mora pripremiti za izazov u potpuno novom obliku“, a nemačka agencija za javno zdravstvo označila je Francusku, Norvešku i Dansku kao „visoko rizične zemlje“ zbog povećanog širenja novog soja kovida.

Francuska je sinoć u 23.00 sata zatvorila svoje granice za turiste iz Velike Britanije, sa ogromnim redovima koji su se formirali u lukama Dover i Eurostar terminalima gde su ljudi pokušavali da uđu u vozove pre nego što je zabrana stupila na snagu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.