Katalonija: Novo pooštravanje mera od četvrtka

BARSELONA – Katalonske vlasti su danas saopštile da će pooštriti restriktivne mere kako bi zaustavile sve veći broj inficiranih korona virusom.

Građanima će biti zabranjeno da izlaze iz opština u kojima žive, zatvaraju se teretane i tržni centri, a biće dozvoljeno samo prehrambenim prodavnicama da rade, kao i apotekama.

Nove mere u Kataloniji, koja je druga po broju inficiranih i preminulih u Španiji, odmah posle Madrida, biće na snazi od četvrtka i trajaće najmanje do 17. januara, preneo je Rojters.

„Moramo da zaustavimo širenje kovida i glavni način da to uradimo je da smanjimo sve društvene aktivnosti“, rekao je ministar zdravlja Kataloije Alba Verges na konferenciji za novinare, dodavši da će finansijska pomoć biti upućena sektorima koji su najviše pogođeni novim merama

Nove mere se neće odnositi na kafiće i restorane, koji i dalje mogu da imaju mušterije tokom doručka i ručka, a na usluzi će biti i dostava hrane za večeru.

Ostale regije, kao što su Andaluzija, Mursija i Ekstremadura, su već obelodanile nove mere prethodnih dana.

Madrid i dalje ima slabije restriktivne mere nego ostatak zemlje, ali je zatvorio neka područja u kojima je zabeležen veći broj obolelih od kovida.

Španija je jedna od zemalja koja je najteže pogođena pandemijom, pošto je preminulo više od 50.000 ljudi, a inficirano je blizu dva miliona ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.