Katolička crkva u Sloveniji: Bez ponoćnih misa za Božić

LJUBLJANA – U Sloveniji je od danas ponovo dozvoljeno održavanje religijskih službi, nakon nedelja strogih mera karantina. Iako je odluka doneta pre Božića, Katolička crkva je odlučila da ponoće božićne mise neće biti dozvoljene, prenosi STA.

Iako su religijske ceremonije ponovo dozvoljene u Sloveniji, uz poštovanje strogih preventivnih mera, mise neće biti održane u svim delovima zemlje. Tu odluku pojedinačno će doneti šest biskupija u Sloveniji.

Odluku da održe mise uz prisustvo vernika do sinoć su donele samo biskupija u Kopru i Ljubljani. Prestonička biskupija će mise održavati samo tokom radnih dana, ali ne i za glavne praznične ceremonije.

Biskupija u Novom Mestu mise uz prisustvo vernika počeće da održava od srede, dok su biskupije u Celju, Murskoj Soboti i Mariboru odlučile da neće održavati mise otvorene za javnost.

Nova pravila predviđaju da u crkvama može da boravi jedna osoba na 30 kvadratnih metara, osim ukoliko nije reč o članovima istog domaćinstva. Između vernika koji nisu članovi istog domaćinstva mora da postoji razmak od 1,5 metara.

Nošenje maski je obavezno, kao i dezinfekcija ruku. Pevanje je zabranjeno, a hostije će biti položene u ruke vernika.

Ponoće mise neće biti održane za Božić, a mise na Badnje veče moraće da se završe najkasnije do osam sati uveče.

Osim o održavanju religijskih ceremonija, slovenačka vlada je takođe donela odluku o otvaranju prodavnica sa tehnikom, muzeja, galerija, knjižara i drugih objekata u četiri regiona sa najnižom stopom zaraženih korona virusom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.