U trendu

Kenija uvodi kovid propusnice, pocinje masovna vakcinacija

NAJROBI – Prema novim zdravstvenim propisima građani Kenije moraće da dokažu da su u potpunosti vakcinisani protiv korona virusa kako bi dobili pristup državnim uslugama, javnom prevozu i javnim mestima kao što su nacionalni parkovi, barovi i restorani.

Ovaj vladin potez dolazi uprkos smanjenju broja zaraženih korona virusom u Keniji poslednjih nedelja, a građani će morati da pokažu potvrde o vakcinaciji od 21. decembra, prenosi Gardijan.

Takođe, vlada planira desetodnevnu kampanju masovne vakcinacije koja će početi od 26. novembra, saopštio je ministar zdravlja Mutahi Kagve.

On je rekao da je Kenija zabeležila „izrazito smanjenje“ broja teških slučajeva i smrtnih ishoda.

„Ne sumnjam da je, gledajući ove statistike, vrlo lako postati zadovoljan i na taj način ne razumeti veličinu problema sa kojim se još uvek suočavamo“, rekao je ministar Kagve.

„Sadašnji pad broja novozaraženih može da se pripiše jačanju imuniteta kako prirodnom izloženošću virusu, tako i kontinuiranom vakcinacijom. Ipak, znamo da još nije vreme za slavlje,“ poručio je on.

Kako je preneo Gardijan, agencija Frans pres ne navodi da je samo 2,4 miliona ljudi, ili manje od devet odsto odrasle populacije Kenije vakcinisano i to prema zvaničnim podacima, u poređenju sa vladinim ciljem od 30 miliona do kraja sledeće godine.

Od početka pandemije, Kenija je zabeležila ukupno 254.629 novozaraženih i 5.325 smrtnih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar