Kim Džong Un kritikovao svoj kabinet

PJONGJANG – Severnokorejski lider Kim Džong Un osudio je svoj kabinet zbog nedostatka inovacija i „pametnih strategija“ u izradi ciljeva za novi petogodišnji ekonomski plan, preneli su danas državni mediji.

Vladajuća Radnička stranka završila je svoj četvorodnevni plenarni sastanak u četvrtak, gde je Kim takođe zacrtao svoju viziju unutrašnjih poslova i odnosa sa drugim zemljama, kao i partijska pravila i kadrovska pitanja, prenosi Rojters.

Dok je ekonomija bila na vrhu dnevnog reda, Kim je pregledao akcione planove za svoju novu petogodišnju strategiju, suočen sa međunarodnim sankcijama, produženim zatvaranjem granica i smanjenom spoljnom pomoći usred pandemije korona virusa.

On je optužio kabinet za izradu planova koji nisu značajno napredovali u odnosu na prethodne i koji su „strahovito propali u skoro svakom sektoru“.

„Planovi nisu tačno odražavali ideologiju i smernice stranke i nedostajali su im inovativni uvidi i pametne strategije,“ rekao je Kim na sastanku, javila je državna agencija KCNA.

Stranka je odlučila da ove godine izgradi 10.000 domova u glavnom gradu Pjongjangu, zamenjujući prethodni plan izgradnje koji je Kim ocenio kao prenizak i proizvod „samoprotekcionizma i defetizma“ u birokratiji.

Takođe je pozvao na povećanu samostalnost i lokalnu proizvodnju roba i materijala, navodi KCNA, nakon što je trgovina sa Kinom, koja čini oko 90 odsto pošiljki u i iz Severne Koreje, prošle godine opala za više od 80 odsto zbog strogih mera zaključavanja zbog KOVID-19.

Stranka je takođe razgovarala o kadrovskim promenama, promovišući ministra spoljnih poslova Ri Son Gvona u politbiro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.