Kim ljut na saradnike, smenio ministra ekonomije

PJONGJANG – Severnokorejski lider Kim Džong Un smenio je ministra ekonomije Kim Tu Ila, koji je tek imenovan prošlog meseca, i kritikovao svoj kabinet zbog nedostatka inovacija u izradi ciljeva za novi petogodišnji ekonomski plan, izvestili su u petak državni mediji, a prenosi Rojters.

„Kabinet nije preuzeo vodeću ulogu u razrađivanju planova ključnih ekonomskih oblasti i gotovo mehanički je spojio brojeve koje su izradila ministarstva“, poručio je Kim Centralnom komitetu partije, navodi agencija pozivajući se na državnu KCNA.

Agencija navodi da je Radnička partija završila svoj četvorodnevni plenarni sastanak juče, i da je Kim zacrtao svoju viziju unutrašnjih poslova i odnosa sa drugim zemljama, kao i partijska pravila i kadrovska pitanja.

Centralni komitet je imenovao O Su Ionga, koji je ranije bio potpredsednik vlade.

Kim je pregledao akcione planove za svoju novu petogodišnju strategiju, suočen s međunarodnim sankcijama, produženim zatvaranjem granica i smanjenom spoljnom pomoći usred pandemije korona virusa i optužio kabinet za izradu planova koji nisu značajno napredovali u odnosu na prethodne, navodi agencija.

Partija je odlučila da ove godine izgradi 10.000 stanova u glavnom gradu Pjongjangu, zamenjujući prethodni plan izgradnje koji je Kim ocenio kao prenizak i proizvod samoprotekcionizma i defetizma u birokratiji.

KCNA je javila da je korejski vođa na sastanku pozvao na povećanu samostalnost i lokalnu proizvodnju roba i materijala, nakon što je trgovina sa Kinom, koja čini oko 90 odsto razmene Severne Koreje, prošle godine opala za više od 80 odsto zbog strogih mera zaključavanja zbog kovida-19.

Na snimcima državne televizije videlo se kako besni Kim viče, upirući prstom i udarajući po govornici dok se obraćao Centralnom komitetu Radničke partije,navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.