U trendu

Kina: 17 žrtava, 571 obolelo, Vuhan u karantinu

PEKING – Vlasti kineskog grada Vuhana saopštile su da će zatvoriti sve gradske transportne mreže i obustaviti sve letove od 10 sati po lokalnom vremenu, nakon što je potvrđeno da je 17 osoba preminulo zbog posledica novog koronavirusa, a obolelo 571 osoba.

Sumnja se i da su još 393 osobe obolele od ovog virusa, ali to još nije potvrđeno, prenosi Rojters.

Obusatavljen je avionski, autobuski, železnički saobraćaj, a ne rade ni metro, trajekti ni sve dugoprevozne linije.

Vlasti Vuhana pozvale su građane da ne napuštaju grad sem ako se ne radi o posebnim okolnostima, a čuvari partoliraju glavnim putevima.

Broj prijavljenih slučajeva na Tajlandu je četiri, dok je u Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu i SAD prijavljen po jedan slučaj oboljevanja.

U Vašingtonu je 16 osoba koje su bile u kontaktu sa obolelim na posmatranju.

Tokom posete Vuhanu kineski zamenik premijera Sun Čunlan rekao je da vlasti moraju da budu otvoreni u vezi sa širenjem virusa i da pokušaju da ga suzbiju, dok je Svetska zdravstvena organizacija saopoštila da će danas odlučiti da li da proglasi izbijanje svetske zdravstvene krize, što bi bilo šesti put u poslednjih 10 godina.

Pojedini stručnjaci smatraju da novi virus nije opasan kao SARS od koga je preminulo više od 700 osoba od 2012. godine.

Za sada ne postoji lek protiv korona virusa, čiji su simtomi groznica, otežano disanje i kašalj, a može da izazove i upalu pluća.

Kineske vlasti još uvek ispituju šta je uzrok virusa, iako su potvrdile da je epidemija započela na pijaci u Vuhanu ilegalnim transakcijama sa divljim životinjama.

Tajvanski Čajna erlajns, kao i singapurska aviokompanija otkazale su letove u Vuhan, dok je železnička kompanija iz Hongkonga saopštila da je obusatvila linije brzog voza ka tom gradu.

U Japanu je povećan nivo opasnosti od novog virusa, a građanima se savetuje da otkažu putovanja u ne-urbane oblasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar