U trendu

Kina: Broj novozaraženih pao, najviše importovanih slučajeva

PEKING – U Kini je potvrđeno 30 novih slučajeva korona virusa, najmanje u proteklih mesec dana, a najveći procenat čine oni iz inostranstva, prenosi Rojters.

U Kini je u ponedeljak potvrđeno 30 novih slučajeva korona virusa, za 12 manje nego dan ranije, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija. Ovo je najmanji broj novozaraženih u jednom danu od 2. januara, kada je registrovano 24 nova slučaja korona virusa.

Komisija je saopštila da je među novim slučajevima 18 poreklom iz inostranstva, a ovo je prvi put u poslednjih mesec dana da je broj „uvezenih“ infekcija premašio broj lokalnih transmisija.

Broj asimptomatskih slučajeva, koje vlasti ne ubrajaju o zvaničnu statistiku o obolelima, pao je na 15 sa 16, koliko je zabeleženo prethodnog dana.

U Kini je do danas zaraženo 89.594 ljudi, a od posledica kovid-19 preminulo je 4.636 obolelih.

Porast broja novih slučajeva koji je zabeležen prošlog meseca izazvao je zabrinutost zbog još jedne blokade u zemlji u susret kineskoj Novoj godini koja se slavi u februaru, kada milioni ljudi putuje.

Vlasti u područjima u kojima su se pojavili novi klasteri uvele su stroge mere, uključujući karantin, zabrane putovanja i masovno testiranje, kako bi sprečili širenje virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.