U trendu

Kina: Izveštaj SAD o kovidu-19 napravljen u politicke svrhe

VAŠINGTON – Ambasada Kine u Vašingtonu ocenila je danas da izveštaj američkih obaveštajnih agencija o poreklu korona virusa nije verodostojan s naučnog gledišta, te da je napravljen u političke svrhe.

Iz ambasade poručuju da se u izveštaju netačno tvrdi da Kina ometa globalnu istragu o pandemiji, prenosi Rojters.

Američka obaveštajna zajednica nije uspela pouzdano da utvrdi da li je incident u kineskoj laboratoriji izvor virusa kovida-19 ili se bolest pojavila prirodno prelaskom sa životinja na ljude, navedeno je u rezultatima istrage sa kojih je juče skinuta oznaka tajnosti.

U izveštaju, koji je izdao kabinet direktora Nacionalne obaveštajne agencije (NSA), kao odgovor na zahtev predsednika Džozefa Bajdena da sprovede istragu, kaže se da zadovoljavajući odgovor na pitanje kako je tačno počeo virus koji je ubio 4,6 miliona ljudi širom sveta i dalje ostaje nedostižan.

„Ključne informacije o poreklu ove pandemije postoje u Kini, ali su od početka vladini zvaničnici u Pekingu radili na tome da spreče pristup međunarodnih istražitelja i članova Svetske zdravstvene organizacije“, saopštio je Bajden nakon što je primio poverljivi izveštaj na kome su tri meseca radile desetine analitičara i obaveštajnih zvaničnika.

U saopštenju kineske ambasade u Vašingtonu navodi se da Kina pridaje veliki značaj međunarodnoj naučnoj saradnji u traženju porekla korona virusa, te da je aktivno učestvovala u takvoj vrsti saradnje.

„Postupajući po principima nauke, otvorenosti i transparentnosti, dva puta smo pozivali stručnjake Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO) u Kinu radi praćenja istraživanja porekla virusa“, dodaje se u saopštenju.

Početkom ove godine, zajednički istraživacki tim SZO i Kine od vodećih međunarodnih i kineskih stručnjaka sproveo je 28-dnevno istraživanje u Kini i objavio Zajednički izveštaj koji sadrži stručne i naučno zasnovane zaključke i to predstavlja dobru osnovu za međunarodnu saradnju.

Iz kineske ambasade dodaju da su više puta naglasili da je praćenje porekla korona virusa složeno naučno pitanje i da bi naučnici širom sveta zajednički trebalo da se posvete tom problemu, kao i da se odlučno protive pokušajima politizacije ovog pitanja.

SAD nisu transparentne, odgorne i kooperativne po ovom pitanju, poručuju iz ambasade i dodaju da njihovi pokušaji da ispolitizuju traženje porekla virusa nisu naišli na podrrsku u međunarodnoj zajednici.

Kako su naveli iz kineske ambasade, više od 80 zemalja pisalo je generalnom direktoru SZO-a Tedrosu Adhanomu Gebrejesusu i poslalo diplomatske note kako bi izrazili svoj prigovor na pokušaje politizacije i pozvalo da se prihvati zajednički izveštaj studijskog tima SZO i Kine.

Ambasada je pozvala SAD da prestane, kako kažu, sa podrivanjem globalne solidarnosti u borbi protiv pandemije kovida-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.