Kina: Nove mere za putovanja uoči lunarne nove godine

PEKING – U normalnim okolnostima u ovo doba godine stotine miliona Kineza krenulo bi na putovanje kućama, kako bi sa porodicom proslavili lunarnu novu godinu.

Međutim, zbog pandemije korona virusa, ove godine izostaće najveća godišnja migracija ljudi na Zemlji. Kineska vlada je, da bi sprečila ponovno razbuktavanje korona virusa, pozvala na izbegavanje „nevažnih“ putovanja tokom praznika, prenosi CNN.

Lunarna nova godina, poznata i kao Prolećni festival, najvažniji je praznik u kineskom kalendaru. Za mnoge Kineze koji su napustili mesta u kojima su rođeni kako bi našli posao u velikim gradovima, to je jedina prilika da vide svoje porodice.

Roditelji koji su ostavili decu u selima da bi mogli da rade u gradovima, sada će možda morati da provedu još 12 meseci bez njih.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija je, da bi obeshrabrila Kineze da putuju, uvela nove mere koja podrazumevaju da građani koji se vraćaju u ruralna područja moraju da imaju negativan test na korona virus ne stariji od sedam dana i da po dolasku provedu 14 dana u kućnom karantinu.

Pojedine lokalne vlasti dodale su svoja, stroža pravila, pa tako u nekim mestima oni koji doputuju moraju da provedu dve nedelje u vladinom, umesto u kućnom karantinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.