Kina optužila SAD za rasizam, loš odgovor na pandemiju. .

PEKING – Kineske vlasti su optužile SAD za rasizam, finansijsku nejednakost i za lošu reakciju na pandemiju korona virusa.

U izveštaju kineske vlade o kršenju ljudskih prava u SAD za 2020. godinu se navodi da je, zbog neodgovornog ponašanja američke administracije, epidemija u toj zemlji „izmakla kontroli“ i da je praćena „političkim haosom, međuetničkim sukobima i društvenim podelama“, prenosi agencija AP.

U trenutku kada je bila neophodna uzajamna pomoć, solidarnost i saradnja među svim zemljama u borbi protiv kovida-19, SAD su tvrdoglavo insistirale na politici „Amerika na prvom mestu“ i promovisale izolacionizam i unilateralizam, uvodile sankcije kao čestu meru, a u više navrata su pretile međunarodnim organizacijama, hladnokrvno tretirale one koji su od njih tražili azil i time postale najveći problem za globalni mir i stabilnost, navodi se u izveštaju.

Poremećaj američkog demokratskog sistema prouzrokovao je politički haos, koji je produbio podele u društvu, navodi se u izveštaju i dodaje da je indeks poverenja stanovnika u američko demokratsko uredenje pao na najniži nivo u poslednjih 20 godina.

Ocenjeno je i da se etničke grupe u SAD nalaze na meti diskriminacije, kao i da žive u teškim životnim uslovima.

„Ranjive grupe postale su najveće žrtve nepromišljenog vladinog odgovora na epidemiju“, ocenjuje se u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.