Kina osudila bivšu advokaticu na četiri godine zatvora zbog izveštavanja o izbijanju virusa

Kineski sud osudio je danas na četiri godine zatvora bivšu advokaticu koja je izveštavala na početku epidemije korona virusa u Vuhanu pod optužbom da je „izazivala svadje i probleme“, rekao je jedan od njenih advokata.

Sud u Pudongu koji pripada Šangaju izrekao je kaznu Žang Žan zbog optužbi da je širila lažne informacije, davala intervjue stranim medijima, narušavala javni red i „zlonamerno manipulisala“ tokom izbijanja epidemije.

Njen advokat je potvrdio da je doneta presduda, ali nije želeo da iznosi više detalja.

Žang (37) je u februaru uživo iz Vuhana objavljivala izveštaje na raznim platformama društvenih mreža o epidemiji za koju se veruje da se pojavila u centralnom kineskom gradu krajem prošle godine.

Uhapšena je u maju usred oštrih mera širom zemlje usmerenih na suzbijanje korona virusa i jake cenzure sa ciljem da se suzbije kritika na račun vlasti i odgovora na epidemiju.

Žang je štrajkovala gladju u pritvoru, što je nateralo vlasti da je hrane na silu, a navodno je lošeg zdravlja.

Kina je optužena za prikrivanje informacija o izbijanju zaraze što je omogućilo širenje virusa i doprinelo pandemiji u kojoj je zaraženo više od 80 miliona ljudi širom sveta i umrlo skoro 1,8 miliona.

Peking energično negira optužbe, tvrdeći da je vlast brzo reagovala i da je ostatak sveta imao dovoljno vremena da pripremi svoj odgovor na pandemiju.

Kineska vladajuća Komunistička partija strogo kontroliše medije i nastoji da blokira širenje informacija koje nije odobrila.

Na početku izbijanja epidemije, vlasti su optužile nekoliko lekara iz Vuhana za širenje lažnih informacija nakon što su upozorili prijatelje na društvenim mrežama o novoj bolesti.

Jedan od lekara Li Venlijang koji je upozoravao na novi virus kasnije je umro od posledica kovida 19.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.