U trendu

Kina pozvala SAD da podrže medjunarodnu borbu protiv pandemije

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin izjavio je da se Kina nada da će SAD poslušati objektivne i racionalne glasove medjunarodne zajednice i biti „podržavalac, a ne saboter medjunarodne saradnje u borbi protiv pandemije korona virusa i u utvrdjivanju porekla korona virusa“, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Vang je to rekao na konferenciji za novinare komentarišući nedavne primedbe Džefreja Saksa (Jeffrey Sachs), koji vodi Komisiju Lanseta za korona virus.

Saks je rekao da je globalni odgovor na pandemiju potpuno neadekvatan i da je jedan od glavnih geopolitičkih problema mogao biti neuspeh SAD u saradnji s Kinom u pronalaženju globalnih rešenja.

Naučnik je i rekao da „SAD treba da nauče neke dobre načine za saradnju s Kinom, umesto da pokušavaju da svoju volju nametnu toj zemlji“.

Vang je rekao da je švajcarski epidemiolog Kristijan Altaus (Christian Althaus) takodje izjavio da je Kina pravilno reagovala na pandemiju i izborila dva meseca vremena za ostatak sveta kako bi se bolje pripremio za borbu protiv pandemije.

Vang je naglasio da odgovor na korona virus i utvrdjivanje njegovog porekla zahtevaju solidarnost, saradnju i naučni duh.

Medjutim, pojedini ljudi u SAD su uvek iznova pokušavali da politizuju napore na oba fronta kako bi na druge zemlje prebacili svoju krivicu za neuspešno reagovanje na pandemiju, dodao je on.

Prema njegovim rečima, takvo neodgovorno ponašanje nije samo skupo koštalo američki narod, već je i postalo najveća prepreka u medjunarodnoj saradnji u borbi protiv virusa i utvrdjivanju porekla virusa, navela je CMG.

„Nadamo se da će SAD poslušati objektivan i racionalan glas medjunarodne zajednice, tražiti solidarnost umesto sukoba, preuzeti odgovornost umesto prebacivanja krivice, voditi se naukom umesto politikom i podržavati medjunarodnu saradnju u borbi protiv virusa i pronalaženje porekla virusa umesto ometanja relevantnih napora“, zaključio je Vang Venbin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.