U trendu

Kina priznala „slabosti“ svog zdravstva u epidemiji

Kina je priznala da je Covid-19 razotkrio „slabosti“ njenog sistema zdravstva i sprečavanja zaraznih bolesti, nakon kritika američkog predsednika Donalda Trampa.

Azijske zemlje su se krajem 2019. prve našle na udaru epidemije. Veliki grad Vuhan, u centralnoj Kini, gde je novi koronavirus otkriven, posebno je teško stradao.

Početak krize bio je strašan: medicinsko osoblje se našlo pred nepoznatom bolešću, bolnice su zbog preopterećenosti morale da odbijaju pacijente, testovi su bili nedostupni, pacijenti nisu bili identifikovani, nedostajala je oprema.

Više lekara u Vuhanu koji su upozoravali na pojavu novog virusa, ispitani su u policiji i optuženi za širenje „glasina“.

„Borba s epidemijom Covida-19 bila je velik ispit za sistem i kapacitete upravljanja u zemlji“, priznao je u subotu Li Bin, zamenik kineskog ministra zdravstva.

„Ujedno je pokazala da još postoje slabosti u sistemima i mehanizmima prevencije i kontrole velikih epidemija u Kini i u njenom javnozdravstvenom sistemu“, istakao je on na konferenciji za medije u Pekingu.

I predsjednik Si Đinping je u februaru dao sličnu izjavu.

Ali izjava dana u subotu dolazi u trenutku kada Sjedinjene Države optužuju Peking da je skrivao informacije i loše upravljao krizom.

„To se u Kini moglo zaustaviti“, istako je ranije ove nedelje Donald Tramp, govoreći o epidemiji.

Peking tvrdi da je sve podatke kojima je raspolagao brzo dostavio Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) i drugim zemljama.

Zamenik ministra zdravstva naveo je nekoliko smernica za poboljšanje kineskog zdravstvenog sistema, među kojima je uspostavljanje „centralizovanog, jedinstvenog i delotvornog zapovedništva“.

Ujedno je pomenuo bolje korišćenje veštačke inteligencije i megapodataka („big data“) u sprečavanju epidemija.

Ministarstvo se zalaže i za poboljšanje zakona u zdravstvu i za „čvršću međunarodnu saradnju“, istakao je Li Bin.

Više od 80.000 ljudi bilo je zaraženo koronavirusom u Kini, a 4.633 je umrlo, pokazuju najnoviji službeni podatci.

Peking je rekao da podržava osnivanje komisije pod pokroviteljstvom SZO koja bi procenila „svetski odgovor“ na Covid-19, ali tek „kada prođe epidemija“.

(Hina)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.