Kina: SAD ne bi smele da „upiru prstom“ u Kinu

VAŠINGTON – Nakon što je Bela kuća pozvala Kinu da stavi na raspolaganje podatke iz prvih dana izbijanja epidemije korona virusa, kineska ambasada u Vašingtonu saopštila je da SAD ne bi smele da „upiru prstom“ u Kinu i druge države koje su podržale Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) tokom pandemije.

„SAD su nanele štetu multilateralnoj saradnji i SZO poslednjih godina i ne bi smele da „upiru prstom“ u Kinu i druge zemlje koje su podržale SZO tokom pandemije COVID-19″, navela je ambasada, prenosi Rojters.

Portparol kineske ambasade je, reagujući na izjavu američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džeka Salivena, rekao da je Kina pozdravila odluku Vašingtona da se ponovo uključi u SZO, ali da bi trebalo da se drži „najviših standarda“ umesto da ukazuje na druge zemlje.

Bela kuća pozvala je u subotu Kinu da stavi na raspolaganje podatke iz prvih dana izbijanja epidemije korona virusa i navela da je „duboko zabrinuta“ zbog načina na koji su prezentovani prvi nalazi Svetske zdravstvene organizacije o poreklu COVID-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.