U trendu

Kina upozorava Litvaniju: Ne šaljite Tajvanu pogrešne signale

PEKING – Kina je danas upozorila Litvaniju da pristalicama nezavisnosti Tajvana ne šalje „pogrešne signale“, nakon najave da će to kinesko ostrvo u Vilnjisu otvoriti svoje predstavništvo.

Otvaranje predstavništva Tajvana u litvanskoj prestonici, za koje Rojters kaže da je de fakto ambasada, snažno su podržale SAD.

„Pozivamo Litvaniju da se pridržava principa ‘jedne Kine’ i da ne šalje pogrešne signale tajvanskim snagama nezavisnosti“, navodi se u saopštenju kineske Kancelarije za Tajvan.

Peking smatra Tajvan neotuđivim delom Kine i izražava protivljenje da bilo koja zemlja sa kojom ima dilomatske odnose održava i zvanične odnose sa Tajvanom, navodi Rojters.

Litvanija je ranije ove godine objavila da planira otvaranje svog predstavništva na Tajvanu i donirala 20.000 doza vakcina protiv korona virusa.

Tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu rekao je da će se nova misija u Vilnjusu zvati tajvansko predstavništvo u Litvaniji.

Vu je ranije rekao da su Tajvan i Litvanija „strateška prva linija odbrane demokratskih institucija“ i da veruje da će ova „dva naroda doprineti svetskom miru i stabilnosti“.

Sjedinjene Američke Države, koje na Tajvanu imaju de fakto ambasadu, pozdravile su taj potez i poručile da bi sve zemlje trebalo da imaju slobodu da teže bližim vezama i većoj saradnji sa Tajvanom, dodaje Rojters.

Samo 15 zemalja ima zvanične diplomatske veze sa Tajvanom, ali mnoge druge imaju de fakto ambasade koje se često nazivaju trgovinskim kancelarijama, kao što je slučaj sa Evropskom unijom čija je Litvanija članica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.