Kina uvodi digitalni sertifikat o vakcinaciji

PEKING – Kina je uvela digitalni sertifikat o vakcinaciji protv KOVID-19 za svoje građane koji planiraju prekogranična putovanja, pridružujući se tako drugim zemljama koje izdaju slične dokumente u pokušaju da ponovo otvore svoje ekonomije, prenosi Rojters.

Odeljenje za konzularne poslove pri Ministarstvu spoljnih poslova Kine objavilo na svojoj veb stranici da će se u ovom sertifikatu naći detalji informacija o nosiocu vakcinacije protiv KOVID-19 i njegov rezultat testa na koronavirus.

Ministar inostranih poslova Vang Ji rekao je u nedelju da je cilj sertifikata postizanje međusobne provere podataka koji će doprineti bezbednoj interakciji ljudi, a nije još poznato sa kojim zemljama je Kina razgovarala o mogućem priznavanju njenog KOVID-19 sertifikata, prenosi Rojters.

Kina nije još najavila bilo kakvo ublažavanje mere karantina za ljude koji dolaze u zemlju i koji su vakcinisani protiv KOVID-19, a Kineska nacionalna zdravstvena komisija je saopštila u februaru da postojeći karantinski zahtevi treba da ostanu na snazi za ljude koji stižu u Kinu, jer i vakcinisani ljudi i dalje mogu biti zaraženi virusom.

Kako se vakcinacija globalno širi, više zemalja i uključujući Bahrein, več su uveli sertifikate za identifikovanje vakcinisanih ljudi, a Evropska unija je pristala da razvija pasoše za vakcine pod pritiskom južnih članica koje zavise od turizma, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.