U trendu

Kina zbog Fukošime protestuje parodijom na poznato delo

PEKING – Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen objavio je parodiju na „ukijo-e“, sliku japanskog umetnika Kacušika Hokusaja, da bi kritikovao odluku Japana o puštanju prečišćene radioaktivne vode iz elektrane Fukušima.

Agencija Kjodo navodi da je u ponedeljak Liđijen na svom Tviter nalogu objavio parodiju na sliku „Trideset i šest pogleda na planinu Fudži“ koju je japanski majstor naslikao tokom perioda Edo (1603-1868), što je izazvalo nezadovljstvo japanskih vladinih zvaničnika.

„Da je Kacušika Hokusaj, autor originalnog dela i danas živ, takođe bi bio veoma zabrinut zbog #JapanNuklearanaVoda“, poručio je kineski zvaničnik u svojoj objavi na Tviteru, zajedno sa objavljenom slikom, navodi agencija.

Parodija na ovo poznato delo prikazuje osobe u čamcu koje nose narandžasta zaštitna odela i izlivaju kante sa zelenom tečnošću u more, a planina Fudži je zamenjena nuklearnom elektranom.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova uložilo je protest kod Kine zbog Džaovog posta koji vređa japansku kulturu, i poziva na njeno brisanje, saznaje Kjodo iz obaveštenih izvora, ali je ova objava bila vidljiva na aplikaciji i tokom današnjeg dana.

Japan je 13. aprila odlučio da za dve godine započne ispuštanje prečišćene vode iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima, a osim Kine, protivljenje takvoj odluci izrazili su Južna Koreja i vlasti naTajvanu, tvrdeći da će voda iz elektrane naneti štetu morskom okruženju, bezbednosti hrane i zdravlju ljudi.

Kineski portparol našao se i ranije na udaru nekih drugih zemalja nakon što je na Tviteru objavio da je američka vojska novi koronavirus donela u kineski grad Vuhan, koji je bio prvo žarište pandemije Kovid 19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.