U trendu

Kineska kompanija planira testiranje vakcina na bazi spreja

PEKING – Kineski proizvođač vakcina „Beižing vantaj bajolodžikal“ planira narednog meseca da započne veliko ispitivanje svog kandidata za vakcinu protiv korona virusa, koja će biti na bazi spreja za nos.

Kako navodi agencija Rojters, cilj kompanije je da angažuje 40.000 odraslih učesnika za treću fazu kliničkog ispitivanja. Njima bi se u razmaku od dve nedelje davale dve doze potencijalne vakcine „Beižing vantaj“ ili placeba.

U registru nije objavljeno u koliko će zemalja kompanija voditi ispitivanje, ali etički komitet na Filipinima je odobrio ovu studiju i na taj način otklonio prepreke za potencijalno sprovođenje ispitivanja u toj zemlji.

Predstavnik kompanije rekao je da evidencija o registraciji ne znači da je kompanija formalno započela treću fazu kliničkog ispitivanja i dodao da čeka dodatna odobrenja od vlasti, ali nije precizirao iz kojih zemalja.

Vakcina u spreju, kao alternativa uobičajenoj injekciji koja se daje u ruku, može da izazove specifične imunološke reakcije u dišajnim putevima, te da na taj način oponaša prirodnu infekciju respiratornog virusa.

Potencijalna vakcina koristi oslabljeni virus gripa za prenos genetskih informacija o delu korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.