U trendu

Kineska medijska grupa: Povratak životne energije u Vuhan odraz velike odgovornosti Kine

Sakura u Vuhanu je u punom zamahu i sve turističke atrakcije su prepune turista, užurbanost se vraća raznim prometnim trgovačkim ulicama, a markantna zgrada – Kula žutog ždrala, osvetljena noćnim svetlima, zablistala je punim sjajem, objavila je Kineska medijska grupa.

Navodi se da su svi prolazi iz Vuhana, koji su bili blokirani u proteklih 76 dana zbog potrebe za kontrolom epidemije, ponovo otvoreni i da se taj grad vratio medju deset najuspešnijih kineskih gradova po obimu BDP-a.

„U toku proteklih godinu dana, Vuhan se brzo oporavio od posledica epidemija, što još jednom dokazuje veliki značaj sprečavanja širenja epidemije, koji je imala nedvosmislena i mudra odluka o blokiranju grada. Vuhan je i time postao prozor kroz koji svet posmatra Kinu. U tom gradu, svet je svedočio o efikasnoj prevenciji i kontroli epidemije i redovnom obnavljanju proizvodnje u Kini, ali i o ogromnim naporima koje je Kina ulagala u globalnu borbu protiv pandemije i oporavak ekonomije“, ističe se u komentaru Kineske medijske grupe.

Kina je raznim zemljama obezbedila više od 220 milijardi maski, za 150 država i deset medjunarodnih organizacija pružila je pomoć u borbi protiv kovida-19, a za više od 80 zemalja i tri medjunarodne organizacije obezbedila je vakcine.

Istovremeno, stabilan oporavak kineske ekonomije u proteklih godinu dana, ulio je veliko poverenje u svetsku privredu, koja se nalazila u ozbiljnoj recesiji.

BDP Kine u prošloj godini je premašio sto biliona juana. Kina je prošle godine bila jedina velika ekonomija u svetu koja je ostvarila pozitivan privredni rast, čime je igrala značajnu ulogu u stabilizaciji globalnog industrijskog lanca i lanca snabdevanja. Poslednja prognoza Medjunarodnog monetarnog fonda za 2021. godinu je da će svetska privreda porasti za šest odsto, a kineska privreda za čak 8,4 odsto.

Kako je ukazala Kineska medijska grupa, „pojedini američki politikanti nastavljaju da se bave politizacijom porekla koronavirusa i vakcine, pokušavajući time da oklevetaju Kinu“.

„Medjutim, njihove klevete su postale beznačajne pred razvojem Vuhana u proteklih godinu dana i naporima koje je Kina uložila u globalnu borbu protiv koronavirusa. Kina, kao zemlja sa velikom odgovornošću i hrabrošću, ulivaće samo još veću pozitivnu energiju u globalnu borbu protiv epidemije i ekonomski oporavak“, navodi se u komentaru tog medija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.